2011-03-30

A tűzfalazás magasiskolája

A mostanában -- illetve már egy éve -- futó WAN átszervezős projektünk keretein belül belefutottam egy újabb szánalmas problémába. A projektben soron következő néhány telephelyhez igen sok tűzfalszabály kapcsolódik az egyik legfontosabb site-unk  tűzfalában, ami azért gond, mert ezeket a szabályokat a WAN migrációval párhuzamosan kell megváltoztatni, más zónákba kell majd kerülniük ezeknek a szabályoknak, zónákból is elég sok van, az említett telephelyekhez kapcsolódó szabályokból még több, szóval gyanús, hogy nem lesz a dologból sikertörténet.

Még annyit érdemes tudni, hogy a tűzfal többek közt a fontos site-on is ki van szervezve, és nincs közös irányelvek alapján dolgozó belső csapatunk a tűzfalas kérdésekre, ráadásul az ezzel foglalkozó emberek is jönnek-mennek. Van persze egy alapvető biztonsági szűrés a tűzfalas kérésekre, de itt nagyjából meg is áll minden egységesítési törekvés. Ha ezt még megfűszerezzük azzal, hogy a tűzfal szolgáltatást nyújtó cég sem ugyanazokra az emberekre delegálja a kéréseinket (értelemszerűen), akkor azért nagyjából el lehet képzelni, hogy hogyan néz ki egy-egy ilyen kiszervezett tűzfal. A legkisebb bajom az, hogy nincs egységes megközelítés, hogy mikor használjunk pl. a szabályok SRC és DST mezőiben sima IP-t, IP-t netmaskkal, szimbolikus, külön definiált neveket vagy a belső DNS-eken feloldott domainneveket, szóval ez teljesen ötletszerű, és ember legyen a talpán, aki egy-egy szabályról ránézésre megállapítja, hogy honnan hová tilt vagy engedélyez bizonyos forgalmat.

Épp azon lamentáltam a tűzfalszabályokat böngészgetve, hogy hogyan lenne érdemes ezt megközelíteni, amikor megpillantottam a GUI-n a "Column settings" opciót... és igen, volt benne "Count" mező is, bekapcsoltam, majd jött a döbbenet. A már említett fontos telephely tűzfalszabályainak 76 százaléka szemét. Nem volt azokon a szabályokon semmilyen forgalom a tűzfal utolsó firmware frissítése óta, ami azért nem két napja történt (148). Jó, ebből a 76%-ból lejön valamennyi, például bizonyos VPN tunnelekhez kapcsolódó szabályok, amely tunnelek csak akkor kezdenek el érdemben forgalmazni, ha szakad a bérelt vonal itt vagy ott, de azért a 76 százalék az 76 százalék. Tiszta sor: nincs gazdája a rendszernek, a szabályok csak bekerülnek, olykor többször is, és valójában sem a cégünk, sem a tűzfalat szolgáltató cég nem törődik a rendszerrel.

Szóval megkérdeztem a főnököt, hogy mit szólna, ha azt a jó néhány száz szabályt, ahol 0 bájt volt a forgalom, töröltetnénk, utána már könnyebb lesz a WAN migráció. Meglátjuk, mit szól hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése