2012-02-26

VLAN-ok kezelése MikroTiken

Vannak bizonyos megoldások a MikroTik RouterOS-en, amelyek, hát... legalábbis furcsának tűnnek egyéb network OS-ekhez képest, az egyik ilyen a VLAN-ok kezelése. Nem létezik olyasmi RouterOS alatt, hogy access port vagy trunk port, az van, amit összedrótozgatunk. Az alábbi parancsok például VLAN 1-3-ig, tagged VLAN kezelést biztosítanak az ether1 interfészen:
/interface vlan
add name="VLAN1" vlan-id=1 interface=ether1 disabled=no
add name="VLAN2" vlan-id=2 interface=ether1 disabled=no
add name="VLAN3" vlan-id=3 interface=ether1 disabled=no
Persze ezzel önmagában sokra nem megyünk, hiszen valahová tovább is kell kapcsolni ezeket a VLAN-okat, mondjuk access portokra. A következő döbbenet akkor éri a kezdő mikrotikest (például engem is), amikor kiderül, hogy amit mindenhol máshol access portnak hívnak, az itt tulajdonképpen nincs, de amit tehetünk, hogy mégis legyen, az sem az, hogy VLAN-okba tesszük a portokat, hanem:
/interface bridge
add name="BR1" disabled=no
add name="BR2" disabled=no
add name="BR3" disabled=no
/interface bridge port
add bridge=BR1 interface=ether2 disabled=no
add bridge=BR1 interface=ether3 disabled=no
add bridge=BR2 interface=ether4 disabled=no
add bridge=BR2 interface=ether5 disabled=no
add bridge=BR3 interface=ether6 disabled=no
add bridge=BR3 interface=ether7 disabled=no
Amint az a példából látható, a BR1 nevű bridge-hez az ether2-3, illetve a wlan1 port tartozik, a BR2-höz a ether4-5, a BR3-hoz pedig az ether6-7. Az itt definiált portcsoportok különálló VLAN-okként viselkednek, de természetesen az égvilágon semmi közük nincs az ether1 interfészen létrehozott trönkhöz, és az azon élő három tagged VLAN-hoz (némiképp emlékeztet egyébként mindez az autonóm Cisco AP-ken használatos BVI bridge group interfészekre). Az uplinken bejövő tagged VLAN-ok és a BR1, BR2, BR3 bridge-ek között úgy hozhatunk létre kapcsolatot, hogy a VLAN neveinkhez tartozó virtuális interfészeket szintén bepakoljuk a bridge-ekbe:
/interface bridge port
add bridge=BR1 interface=VLAN1  disabled=no
add bridge=BR2 interface=VLAN2  disabled=no
add bridge=BR3 interface=VLAN3  disabled=no
Ezzel eljutottunk oda, hogy az ether1-en bejövő tagged adatok megtalálják az útjukat az adott VLAN-on belül a MikroTik eszközre kapcsolt hostokig. De itt még nincs vége, ez csak az a módszer, ami minden MikroTik-en működik, egyes RouterBOARD-oknál ettől eltérő megoldást is lehet használni, attól függően, hogy milyen switch chip található a NYÁK-on. A RouterOS ugyanis nem fedi el a hardveres lehetőségeket, vannak hardverspecifikus parancsok a VLAN-ok kezelésére. A wiki.mikrotik.com-on található egy táblázat, ebből ki kell keresni, hogy a MikroTik eszközünkben milyen switch chip található, hogy támogatja-e a chip a port tükrözést, mekkora CAM táblát tud kezelni (MikroTik esetén ezt host table-nek hívják), vagy éppen azt, hogy hány VLAN-nal képes megbirkózni, és utána készíthetünk az adott switch chipre szabott VLAN konfigurációt, ami más RouterBOARD-on működésképtelen lehet. Beteges, nem igaz?

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm az őszinte összefoglalót. Végre valaki aki Cisco-s szemüvegen keresztül is képes látni a MikroTik-et és normálisan leírva, hogy hogyan működik, nem csak azt, hogy a MikroTik lelkének kedvező mesterkélt iskolapéldákon keresztül bemutatja, hogy milyen jó is ez a termék és meg kell venni :) Merthát nekem volt Cisco routerem és a mikrotiket inkább meg se vettem volna :(

    VálaszTörlés
  2. Korrekt összefoglaló, bár épp az előnyöket tünteti fel negatív színezettel. Kb. 20 éve üzemeltetek főként Cisco alapú hálózatokat sok földrajzi és szervezeti helyszínt összefogva. Nagy tudású (és árú) Cisco eszközöket helyettesítünk már 8 éve Mikrotikkel több partnernél. A megrendelő azt a szolgáltatást kapja amit megrendelt, úgy hogy töredék áron azonos minőséget és rendelkezésre állást tudunk biztosítani.
    Van élet a Cisco univerzumon kívül is. Ubiquiti és ha speciális az igény akkor Mikrotik wifinek jelenleg nincs árban is versenyképes ellenfele.

    VálaszTörlés