2011-11-29

Link Layer Discovery protokollok használata (3.) - HP ProCurve - CDP és LLDP

Az előző részekben a Nortel és a 3Com saját layer2-es discovery protokolljának használata volt terítéken, a mai poszt ugyanezt tenné a HP régebbi termékei (ProCurve) kapcsán, ha lett volna a HP-nek saját layer2-es discovery protokollja. Ilyesmivel azonban a HP a ProCurve termékeiben nem jelentkezett, van viszont ezeken az eszközökön Cisco CDP támogatás, ami valójában sokkal inkább praktikus, mint a korábbi gyártóknál látott egyedi protokoll implementálása.

Egyetlen gond van a HP CDP támogatásával, nevezetesen az, hogy a legtöbb mostanában használt HP eszközön ez már csak egyirányú, pusztán olvassa a szomszédos Cisco ketyerék CDP üzeneteit, ő maga viszont nem küld semmiféle CDP információt. Nem volt ez mindig így, az előző mondat nagyjából 2007 óta érvényes, korábbi firmware-ekben ugyanis teljes CDP támogatás volt a HP-nél, boldogan küldték és fogadták a HP eszközök a CDP-s layer2 PDU-kat. 2006-ban azonban véglegessé vált az LLDP (802.1ab), amelynek a létrejöttében jelentős szerepet töltött be a HP, így gyakorlatilag ők voltak az első olyan nagyobb hálózatieszköz-gyártók, akik letették a vevőik elé az új protokollt. Azóta LLDP-t küldenek és fogadnak is a HP cuccok, CDP-t viszont csak fogadni tudnak.

Maga a CDP támogatás a régi HP platformon (ProCurve) roppant ismerősen kezelhető, nincs érdemi eltérés az IOS-hez képest, priv exec módban show cdp-vel kérdezhetjük le a protokoll állapotát, a szomszédokat a show cdp neighbors [detail] parancsokkal nézegethetjük, konfig módban pedig a [no] cdp run-nal kapcsolhatjuk globálisan ki és be. Az egyes CLI üzemmódok (exec, priv exec, config stb.) közt ugyanúgy lehet váltani mint az IOS-ben, szóval itt nagy meglepetések nem érhetik az embert.

Az LLDP kezelése felhasználói szemmel nem sokban különbözik, ezt is konfig módban kell engedélyezni (lldp run / no lldp run), alapértelmezésben fut. A show cdp neighbors parancshoz hasonló az outputja a show lldp info remote-device parancsnak:

HP-SW# show lldp info remote-device
 
  LLDP Remote Devices Information

  LocalPort | ChassisId                 PortId PortDescr SysName             
  --------- + ------------------------- ------ --------- ----------------------
  24        | 00 23 ac 33 3b 00         Gi0/1  Gigabi... CiscoSW             
 


A show cdp neighbor detail LLDP-s párja pedig a show lldp info remote-device<portszám> parancs, ahol a portszámot a show lldp info remote-device kimenetéből mazsolázgathatjuk ki, a fenti esetben például csak egy szomszéd van, a 24-es porton:

HP-SW# show lldp info remote-device 24
 
 LLDP Remote Device Information Detail

  Local Port   : 24
  ChassisType  : mac-address       
  ChassisId    : 00 23 ac 33 3b 00      
  PortType     : interface-name
  PortId       : Gi0/1                  
  SysName      : CiscoSW                     
  System Descr : Cisco IOS Software, C2960 Software (C2960-LANBASEK9-M), V...
  PortDescr    : GigabitEthernet0/1                                        

  System Capabilities Supported  : bridge
  System Capabilities Enabled    : bridge

  Remote Management Address
     Type    : ipv4
     Address : 10.10.136.250


Ahhoz, hogy mindez látható legyen a HP switchen, Cisco oldalon az alapértelmezettől eltérő konfiguráció szükséges, be kell kapcsolnunk az IOS-ben az LLDP támogatást, amihez relatíve friss IOS szükséges. A fenti példában szereplő 2960-as például 2008-as gyártású, mégsem volt rajta LLDP, frissítenem kellett, de a protokoll elvileg elérhető már az IOS 12.2-es verzióira is.

Mivel minden más gyártó is szépen sorban kiadta az LLDP-t támogató szoftververzióit, a Cisco-nak egyre gyakrabban kell szembenéznie azzal a kérdéssel, hogy meddig szeretné cipelni még a CDP-t. Szerintem nagyjából ugyanazt a folyamatot láthatjuk majd a layer2-es discovery protokoll témában is, mint ami a VLAN trönkölés estén történt, és úgy fogja apránként lenyomni a CDP-t az 802.1ab (LLDP), ahogyan az ISL-t felváltotta szinte mindenhol a 802.1q. A CDP-LLDP párharcban teljesen új frontot nyitottak az IP telefonok, illetve az LLDP-MED (azaz LLDP for Media Endpoint Devices). Az LLDP-MED nem más, mint a LLDP bővítése olyan végponti berendezések számára hasznos lehetőségekkel, mint a Voice VLAN automatikus egyeztetése a telefon és a switch közt, vagy az áramfelvétellel kapcsolatos igények és lehetőségek egyeztetése a PoE switch és a telefon közt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése