2011-11-15

Huawei switchek portkiosztása

Vegyes környezetben dolgozó networkösök a megmondhatói, hogy mennyi idegeskedés, bohóckodás lenne megspórolható, ha a gyártók ugyanolyan portkiosztást használnának az eszközeiken. Nyilvánvaló, hogy aki világéletében Cisco-n dolgozott, nem is érti a problémát, ott tiszta sor, hogy amióta Cisco a Cisco, a switcheken a portok számozása fentről lefelé, oszlopokban növekszik, az oszlopok pedig balról jobbra haladnak:

1  3  5  ...  47
2  4  6  ...  48

Kb. ugyanígy megy a Nortel, az Avaya, a HP vagy éppen a H3C eszközökön. De nem minden gyártó gondolkodik így. Ott van, illetve volt, példának okáért a 3Com, ahol a sor erősebb szervezőelv mint az oszlop:

1  2  3  ...  24
25 26 27 ...  48

És persze vannak ennél is hajmeresztőbbek, mint amilyen mondjuk a Huawei, ahol kíméletlenül, a legősibb tízéves holmijaiktól a legújabb eszközökig az alábbi logika alapján tolják:

2  4  6  ...  48
1  3  5  ...  47

No, ehhez még adjuk hozzá az emberi gyarlóságot, és ezekkel a rém egyszerű dolgokkal lehet aztán szopni vég nélkül, különösen akkor, ha vakon dolgozunk és mondjuk telefonon, idegen nyelven instruáljuk a másik végen lévő kollégát, vagy fordítva: ha éppen minket ugráltatnak. Valamilyen szoftverhibából eredően nekem például a "Nortel" márkanévhez időről időre a 3Com portkiosztás kapcsolódik, ha nem koncentrálok eléggé, és volt már olyan, hogy egy több VLAN-os Layer 2-es site-to-site VPN-t nulláról újrakonfiguráltam mindkét oldalon, mire végre beláttam, hogy csupán egy lukkal arrébb kellett volna próbálkozni. Persze tudja az eszével az ember, meg oda is van írva, sorban, számokkal, még világít is, ám hiába: mégsem kettes az a port, hanem hármas. A Huawei portkiosztására viszont szerintem nincs mentség, akármennyire is megtanultak jó eszközöket építeni, alulról kezdeni a számozást nem finom. Egy ideig azt gondoltam, hogy biztos a kínai írásrendszerben ez a tradicionális irány, mármint a lentől felfelé történő írás, de nem, így nem marad más, nyilvánvalóan a puhány nyugatiaknak szánt fricska az egész, és a belpiacos eszközök rendesen vannak számozva. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése