2011-05-11

BGP gondok Juniper és Fortigate eszközök közt

Másfél hete volt egy igen kellemes leállásunk. Az ERP rendszerünk ki van szervezve külső szolgáltatóhoz, ahová rendeltünk egy bérelt vonalat és van egy backup VPN tunnelünk is. Ez elvileg ugye teljesen kerek, a bérelt vonal és a VPN-hez használt internet két különböző szolgáltatótól jön, BGP-t futtatunk mindenhol, a megoldás ki volt tesztelve átadáskor, gond egy szál sem, minden ment, a BGP peerek látták egymást bérelt vonalon és a VPN-en is, a bérelt vonal megszakításakor a forgalom gond nélkül átállt a backup VPN-re, ráadásul a peer-ek maguk is redundáns eszközök, szóval nagyjából tankönyvi megoldás volt, látszólag.

Na, ehhez képest két hete pénteken világvége volt, megállt az ERP site felé a bérelt vonal, mert valahol Észak-Európában elvágtak egy optikát, a backup VPN tunnel pedig hiába működött, az ERP site-ról nem jöttek a BGP frissítések, így nem volt elérhető az ERP rendszerünk.

Villámgyors megoldásként néhány jól irányzott statikus route jól jött volna, de a site-to-site VPN ki van szervezve (network teamen kívüli, felülről jött döntés), a VPN eszközeinkhez kizárólag read only hozzáférésünk van, csak a VPN szolgáltató helpdeskjén keresztül kérhetők módosítások. A másik oldal, az ERP site szintén ki van szervezve, az ottani VPN eszköz része az ERP szolgáltatáscsomagnak, szintén csak (egy másik) helpdesken keresztül érhető el. Na most el lehet képzelni, hogy micsoda tempóban oldódnak meg az ilyen helpdesk kérések, főleg ha két, egymástól független szolgáltatónak kell együttműködnie. Nagyjából mire megjavult a bérelt vonal, addigra állt össze a BGP peering is az ERP site és a VPN hubunk közt. A network team meg begyűjtött egy kb. hatórás ERP leállást.

Az az érdekes, hogy senki nem tudja, mitől állt meg a backup VPN-en a BGP. Illetve nem is állt meg teljesen, a VPN hubtól érkező prefixeket ERP site-on futó eszköz látja, viszont az ERP site-ról nem érkezik semmi a VPN hubhoz. A VPN hub egy Fortigate 620B cluster, az ERP site-on pedig valamilyen Juniper holmikon futó virtuális eszközöket kaptunk VRRP-ben. Az ERP-s network supportosok szerint a Juniper virtuális eszközünkön nincs olyan parancs, mint az IOS-ben show ip bgp neighbors x.x.x.x advertised-routes, így nem tudják megnézni, hogy mit küldenek adott BGP peer felé. A Forigate eszközön pedig eltűnt a neighborök közül a Juniper eszköz.

Megoldás gyanánt mind a Fortigate mind a Juniper eszközökön újraindították a BGP processzt, amitől a dolog megjavult (tehát nem tűzfalas gond volt), de nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez hosszú távon is működőképes lesz. Ma kaptunk backup VPN éles tesztelésre egy kis időt, és ma éppen minden működött úgy, ahogy kell, de nem volt igazán meggyőző az ERP szolgáltatónknál dolgozó networkös kolléga, aki a múltkori állás okaival kapcsolatban annyit mondott, hogy "bad luck". Statikus route lesz a vége, már látom előre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése