2011-05-09

PPPoE VLAN interfészen Vyatta alatt

Délután hosszasan vesződtem azzal, hogy egy VDSL modem mellé bekonfiguráljak egy Vyatta 6.2-es rendszert. Nem voltak nagy igények, csak a szokásosnak mondható dolgok, SPI tűzfal, NAT, DHCP, ilyesmi. Az egyetlen szokatlan dolog, hogy a Vyatta rendszerben egyetlen NIC-en, VLAN-okkal szerettem volna megoldani a LAN és a WAN kapcsolatot. Az interfész konfiguráció tehát első blikkre kb. így nézett ki:

interfaces {
    ethernet eth0 {
        duplex auto
        hw-id aa:aa:aa:aa:aa:aa
        speed auto
        vif 2 {
            pppoe 0 {
                connect-on-demand
                default-route auto
                mtu 1492
                name-server auto
                password DSLpassword
                user-id DSLusername
            }
        }
        vif 3 {
            address 192.168.0.1/24
        }
    }
    loopback lo {
    }
} 

Mondanom sem kell, nem ment. De hát mi a fene baja lehet? A modem elérhető volt a 2-es VLAN-on, a LAN oldalon is rendben volt a 3-as VLAN, a tesztkliens LAN oldalon megkapta DHCP-vel a szükséges adatokat a Vyattától, de valamiért a PPPoE nem jött össze. Persze rögtön kipróbáltam, hogy közvetlenül a modembe dugom a tesztklienst: csatlakozott. Jó, akkor lépjünk tovább, a tesztkliens VLAN2-ben, switchen keresztül vajon csatlakozik-e? Persze, így is működik. Hm... vajon a Vyatta-hoz használt trönk port jó? VLAN2 és VLAN3 is tagged, ahogy a Vyattán konfiguráltam? Ezzel sem volt gond. Akkor talán a Vyatta rendszerben használt NIC problémás? Neeem, simán kezeli a VLAN-okat, nincs vele gond.

Turkáltam a Vyatta doksikban, ez, ha lehetséges, még kevesebb eredménnyel zárult, hiába van a rendszerhez 1000+ oldal dokumentáció, arról, hogy Ethernet interfészen hogy lehet PPPoE-t beállítani, nem sokat mesélnek, a DSL-es példák is egytől egyig az előfizetéses SE verziójú Vyattában használható DSL modemkártyák beizzításáról szólnak, PPPoE over VLAN sehol.

Rendben, gondoltam, ha nincs más, akkor belenézünk tcpdumppal. Igen ám, de mibe? Kiderült, hogy a fizikai interfészen egy árva PPPoE-vel kapcsolatos bit sem megy át, se PADI, se PADO, semmi, hiába próbálgatom a connect interface pppoe0 parancsot. Itt azért már gyanús volt, hogy valami vyattás hülyeségbe szaladtam bele, talán nem is támogatott lehetőség a PPPoE over VLAN vagy hasonló.

Végül a Google kiköpte a választ, nem a PPPoE over VLAN a hiba forrása. Persze azóta elkevertem a linket, és már nem emlékszem, hogy mire kerestem pontosan, de mindegy is, a lényeg, hogy egy vyatta.org-os fórumbejegyzésben egy Vyatta alkalmazott leírta, hogy már egy ideje gond van ezzel a connect-on-demand dologgal, és ha azt kiszedjük a konfigból, minden jó lesz. És tényleg, a delete interfaces ethernet eth0 vif 1 pppoe 0 connect-on-demand parancs kiadása után minden a helyére került. Megjegyzem, ez azért bénaság egy olyan feltörekvő networkös cégtől, amelyik a vállalati piacra szeretne betörni. Kíváncsi lennék, hogy vajon csak az ingyenes Vyatta szoftververziókban van-e ilyen hiba vagy az előfizetéses változatokban is?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése