2011-05-30

32 bitnél hosszabb IPv4 kompatibilis címek: A+P címzés

Az előző posztban hivatkozott egyik szerző, Steven M. Bellovin publikációi közt egy érdekes dologra akadtam: A better approach than carrier-grade-NAT. IPv4 exhaustion / IPv6 témakörben nagyjából mindenki arra számít, hogy előbb-utóbb, dual stackkel vagy anélkül, de megjelennek a Carrier Grade NAT-ok (CGN), azaz a szolgáltatók a saját hálózatukon közbeiktatnak egy NAT lépést, hogy minél kevesebb publikus IPv4 cím kerüljön közvetlenül felhasználóikhoz. Bár ez nem ördögtől való ötlet, azért annyira nem is kellemes dolog. Gondoljunk csak bele, hogy amikor egy NAT-on osztozunk esetleg több száz egyéb felhasználóval, milyen kérdések vetődhetnek fel:
  • Limitált számú párhuzamos session nyitására lesz lehetőségünk, valószínűleg kevesebbre, mint CGN nélkül, hiszen a CGN eszközön rendelkezésre álló TCP/UDP portok száma számos felhasználó közt oszlik szét.
  • Az UPnP, port forwarding (DNAT) felejtős, hacsak nem tudjuk meggyőzni a szolgáltatót, hogy nekünk ezt vagy azt a külső portot adja át fixen, ami lássuk be, nem túl valószínű.
  • A CGN külső IP-je egy esetleges rossz belső CGN szomszédság miatt felkerülhet ilyen-olyan tiltólistákra.
  • Nehéz kérdés a CGN esetén a nyomon követhetőség a végfelhasználóig, bár ez elsősorban nem az ügyfelek, hanem a szolgáltatók problémája, mindenesetre az ügyfelek megbízható azonosítása érdekében igen gyakori CGN NAT tábla mentésekre lenne szükség.
De vajon hogyan élhetnénk túl az IPv6 elterjedéséig hátralévő időszakot? Hogyan lehetne többet kihozni az IPv4-ből? Van-e jobb módszer a CGN-nél? Az belinkelt tanulmány szerzői azzal az ötlettel álltak elő 2008-ban, hogy ki lehetne bővíteni a IPv4 címtartományt bitek átcsoportosításával a TCP/UDP portszámokból. Ez lenne az address + port címzés (A+P), ahol a hálózati címbe beleszámítana a TCP vagy UDP forgalom multiplexelését lehetővé tevő portszám mező valahány bitje.

Az ötlet persze zseniális, de alapvetően patkolás, nem megoldás, és azon túl, hogy ez is igényel változásokat mind CPE oldalon, mind a szolgáltatói eszközökben, a legtöbb CGN-es kérdést nem tudja megoldani. Előrelépés egyedül a DNAT témában lenne, hiszen az A+P-vel minden végfelhasználóra juthatna valamekkora fix szeletke az átcsoportosított portszám bitektől függően, amellyel szabadon rendelkezhetnének. Ugyanakkor nem választhatnának akármilyen portot a kívülről elérhető szolgáltatások számára, hiszen az adott szolgáltatáshoz tartozó well-known portok egyáltalán nem biztos, hogy abba a szeletkébe esnek, ami az adott felhasználónak jutott.

Az A+P címzés inkább tűnik egy érdekes ötletnek, mint ténylegesen megvalósítható dolognak, jelzi ezt az is, hogy az elmúlt pár évben nem volt nagy visszhangja a javaslatnak, összességében mégis szórakoztató volt végiglapozgatni, ki gondolta volna, hogy IPv4 címzés témában még lehet újat mondani?

2 megjegyzés:

  1. Tetszik a blog erdekes, ebben a temakorben magyarul, ezen a szinten egyedulallo.

    Bellovin: https://www.cs.columbia.edu/~smb/papers/dragon.pdf
    92-ben honeypot.

    VálaszTörlés
  2. Hehe, szép... és a régi protokollok a webes idők előttről, finger, azt hiszem, olyat is kb. 98-ban használtam utoljára.

    VálaszTörlés