2011-06-02

Hogyan készüljünk fel hat nap alatt az IPv6 napra?

Régi kedvencem Ivan Pepelnjak szlovén kolléga, illetve ez így túlzás, hogy kolléga, hiszen ő több Cisco Press-es szakkönyv szerzője, igazi networkös veterán, és semmiképp sem állunk egy szinten. Mindenesetre a blogját szeretem olvasgatni, és a mai posztja egyértelműen olyan, ami szerintem a magyar szakmabeliek számára is tanulságos: hogyan tákoljunk össze valamit a soron következő IPv6 napra kevesebb mint egy hét alatt, ha a PR-esek hirtelen úgy döntenek, hogy részt kell vennünk a hype-ban?

Az Ivan posztjában belinkelt prezentációból a kedvencem az F5 Big-IP-s dolog, az F5-öt gondolom nem nagyon kell bemutatni, load balancer és data center interconnection témában igen otthonosan mozgó cégről van szó, akik mostanában elérhetővé tették fontos termékük, az F5 Big-IP Local Traffic Manager Virtual Editionjét (VE) VMware infrastruktúrára, és ebből a VE-ből elérhető egy trial kiadás (korlátozás: 90 nap, 1Mb/s áteresztőképesség).

No, az egészben az a lényeg, és ez az Iván által a túléléshez javasolt receptek egyike, hogy használjuk a Big-IP-t IPv6-to-IPv4 átalakításra. A rendszer egyébként képes load balancingra IPv6-ról IPv4-es szerverek felé is (nem akarok hülyeséget mondani, de mintha tavaly valamilyen előadáson hallottam volna, hogy a Facebook F5 Big-IP vasakkal biztosítja az IPv6-os jelenlétét). Szóval a VE trialt csak a meglévő IPv4 szerverek elé kell tenni, IPv6-on csatlakoztatni a publikus hálózathoz, majd a megfelelő AAAA rekordokat  felvenni DNS-ben még június 8-a előtt. Gányolás a legfölsőbb szinteken, lehet, hogy megért volna egy "legalja" címkét is :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése