2011-01-11

A legjobb szolgáltató

Alapvetően nem szeretném, ha a blog szolgáltatók vagy termékek fikázásáról szólna, de a mai esetet muszáj megírnom. A cégünknél az összes telephely esetén a külső tűzfalak, illetve a s2s VPN hálózat üzemeltetése ki van szervezve. Nos, ettől a cégtől kerestek ma telefonon, hogy nem érik el az egyik telephelyünkön az eszközüket, és hogy tudok-e erről valamit.

A kérdéses telephelyen kizárólag s2s VPN van, semmilyen egyéb bérelt vonali kapcsolat nem áll rendelkezésre. Kicsit furcsálltam azonban a dolgot, mert a telephelyen lévő monitorozott hostok mindegyike elérhető volt, semmilyen riasztást nem kaptunk kapcsolódó problémákról, szóval, semmi jelét nem láttam annak, hogy bármilyen probléma lenne az ottani tűzfallal vagy a VPN tunnellel.

Nem is volt, az egyetlen gond az volt, hogy a szolgáltatás kb. egy hónappal ezelőtti telepítése óta a külső cég nem készített az adott eszközön magának management VPN tunnelt, pedig ezt annak idején a kollégám nyomatékosan kérte tőlük, épp azért, hogy ne legyen probléma a tűzfal általuk történő adminisztrációjával. Ma viszont valamilyen különös okból kifolyólag észrevették ezt problémát.

Ezek után tehát felhívnak telefonon, hogy valószínűleg megállt az adott telephelyen a szolgáltatásuk, és hogy tapasztalunk-e bármilyen problémát? Mondom a servicedeskesüknek, hogy nem, sőt a VPN és a tűzfal szolgáltatás is üzemel a saját monitorozó rendszereink adatai alapján. "Hm... ez igazán jó hír" - jött a válasz - "Elnézést a zavarásért. Annyit még tudna segíteni, hogy mi a külső IP címe az adott telephelyen az eszközünknek?".

No, az hiszem, ennél a pontnál foszlott szét minden kiszervezett szolgáltatásba vetett hitem, ha volt ilyesmim egyáltalán, hiszen a szolgáltató a szolgáltatásával kapcsolatos alapvető adatokat, dokumentációkat nem ismeri (pl. külső IP cím), nem képes monitorozni azt a saját rendszerivel (management VPN tunnel hiánya), ráadásul a saját eszközével kapcsolatos probléma elhárításához tőlem, az ügyféltől kér segítséget... és persze a negyedév végén mindezért benyújtja a számlát is. Ez a tökéletes üzleti modell, valóságos aranybánya, ilyet szeretnék magamnak én is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése