2011-01-19

A szórási tartományok méretéről

Néhány éve, amikor elkezdtem a jelenlegi munkahelyemen dolgozni, egyszerűen sokkolt a gondolat, hogy azon a telephelyen, ahol én is ügyködni fogok, teljesen strukturálatlan a LAN layer3-ban. Az adott telephely legtöbb munkaállomása, a notebookok, a nyomtatók, a szerverek, a termelési gépek, az ilyen-olyan célhardverek, biszbaszok, beágyazott rendszerek, a hálózati eszközök management felülete, a szerverek iLO/RMC portjai, de még a céges wifi is egyetlen nagy /21-es hálózatban élt egymás mellett.

Komolyan azt gondoltam, hogy itt vége a világnak, hogy ez maga a fertő, a networkös pokol. Persze tudtam, hiszen korábban az interjúk során is elmondták, hogy az alkalmazásom egyik oka épp ez, hogy vannak úgymond anomáliák ezen a telephelyen, amiket meg kellene oldani, és hogy addig nem volt teljes állásban hálózatos ember. Mondanom sem kell ugye, minden létező szakkönyv szerint ellenjavallt az ilyen bazi nagyra felhízlalt broadcast domain, amiben még a legcsendesebb éjszakákon is működget nagyjából 1000 host, de volt olyan időszak, amikor a /21-es hálózat 2000-es gépszáma is elérhető távolságba került.

Most már lassan három éve élek együtt ezzel a dinoszaurusszal a munkahelyemen, és persze az évek során számos dolog letisztult, nagyon sok host, sok munkával, szervezéssel külön VLAN-okba került, innen is csippentettünk egy kicsit, onnan is, ezeknek a hostoknak ilyen VLAN, amazoknak amolyan került, de alapvetően a harminc-egynéhány VLAN mellett a  /21-es nagy hálózat ma is létezik, rengeteg benne a gazdátlan, fix IP-s host, melyek adminisztrációjával senki nem akar törődni, egészen addig, míg nincs vele valami baj, szóval a telephely életébe, működésébe szó szerint ezer szállal bele van fűzve a /21-es monstrum.

Azt gondolná az ember, hogy az elképzelhetetlen mennyiségű broadcast forgalom miatt itt nincs egyetlen ép host sem, de a helyzet valójában nem annyira vészes. A broadcast forgalom legnagyobb része egyébként az SMB/CIFS balgaságaiból adódik, rettenetesen szószátyár ez a protkollcsalád, és persze nálunk is SMB/CIFS-et natívan beszélő Microsoft OS-ek vannak leginkább a hostokon. De még ennek ellenére is az átlagos broadcast terhelés nagyából megáll 50-70 kbit/s környékén. Multicastot nem használunk, az egyetlen dolog, ami még rondíthat ezen az 50-70 kbit/s-on, az az elárasztásos (flood) forgalom. Ilyen floodként jelentkezik a switchek által nem ismert MAC-címre történő forgalmazás, amit a broadcast domain minden hostja megkap, mert a switch nem tudja, hogy melyik portjára switchelje, így kiteszi mindegyikre - sajnos vannak olyan "megoldások", amelyek építenek is erre az egyébként nem kívánatos jelenségre.

Hogy mit tapasztalhat az ember 50-70 kbit/s állandó broadcast mellett? Semmit. Nevetségesen kicsi ez a forgalom az elérhető 100 vagy 1000Mbit/s-os sebességhez viszonyítva, nincs érezhető, mérhető hatása a hostok működésére. Sajnos emiatt a döntéshozók sem értik meg az IP szegmentáció mielőbbi szükségességét. Biztos vagyok benne, hogy még csak nem is feszegetjük a technológia határait, és hogy egy hostokkal megpakolt /20-as vagy akár egy /19-es is működőképes lenne.

Azt azért nem állítom, hogy soha nincs gond egy ilyen méretű hálózattal alapvetően magára a méretére visszavezethető okok miatt. Egyszer például néhány kolléga úgy látta jónak, ha Norton Ghosttal, anélkül, hogy bármilyen hálózati támogatás lett volna hozzá, multicast üzemmódban terítenek image-eket néhány gépen. A switchek persze azonnal broadcastba fordították a multicast forgalmat, és tolták minden portjukon, ami csak a csövön kifért. Na, ezt már mindenki megérezte, 80 Mbit/s egy ekkora hálózat minden portján azonnal látványos eredmény ad. De ez egy extrém példa, és nem áll neki bárki multicast Ghost terítésnek, viszont látható, hogy ha a napi rutinfeladatokon nem is vérzik el a nagy szórási tartomány, biztonsági szempontból semmiképp nem javasolt.

Meggyőződésem, hogy amennyiben valaha is megszűnik ezen a telephelyen a /21, az biztonsági problémák miatt lesz. Gondoljunk csak bele, hogy egy ekkora szórási tartomány micsoda lehetőségeket tartogat a különféle layer2-es támadásokra, ARP spoofingra, STP támadásokra, de még egy egyszerű passzív broadcast forgalom gyűjtögetés is rengeteg értékes információval szolgál.Őszintén szólva nem is szeretek rá csatlakozni, inkább megyek wifin, ami azóta külön subnetbe került vagy remote access VPN-en (szintén külön subnet). Csak a kollégáim meg ne tudják... (tudják) :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése