2011-01-21

Vyatta alapok

Régebben, amikor még úgy gondoltam, hogy ismét felcsapok egy magyar IT portálon munkatársnak, már szemezgettem ezzel a network OS-szel, és többé kevésbé azóta is követem töretlen fejlődését, jómagam viszont mégsem csaptam fel semmilyen IT portálon semmiféle munkatársnak. A Vyattáról akkor leírtak ettől függetlenül természetesen továbbra is érvényben vannak, és a rendszer fejlesztőinek azóta sikerült rengeteg hasznos lehetőséget átemelni a Linux platformról a Vyatta által is támogatott elemek közé.

Nagyon sokat fejlődtek a 4-es verziók óta a VPN képességek, megjelent a WAN load balancing, jelentős átalakítás történt a tűzfal funkciókban, itt is átvették a más termékekben már jól bevált zóna koncepciót, és persze egyre több Vyatta funkció érhető el IPv6-on is. Az éppen aktuális 6.1-es Vyattában rettenetesen tetszik, hogy image-ként is lehet telepíteni, így csak a bootoláshoz szükséges fájlok és egy Squashfs image kerül fel a gépre, nem lesz rajta a hagyományos értelemben telepített Linux. Ezzel ismét egy lépéssel közelebb került a rendszer a hálózati eszközök világában megszokott konvenciókhoz. Több feltelepített image esetén boot menüben választhatunk a rendelkezésre álló "firmware"-ek közül. A rendszerhez egyetlen konfigurációs fájl tartozik, ebben a fájlban van a teljes konfiguráció, beleértve a szolgáltatásokat és azok paramétereit, a VLAN-okat, a userneveket, jelszavakat, tűzfalszabályokat, routeolási, NAT-olási beállításokat stb.

Gyorstalpaló az induláshoz:
  • Ha csak próbálgatni, tesztelni szeretnénk, nem kell telepítés, live CD-n terjesztik.
  • Bejelentkezés: user: vyatta, password: vyatta.
  • Ez nem hagyományos értelemben vett Linux, mindent el tudunk végezni a Vyatta shell saját parancsaival, ne küzdjünk a megszokott bash shellért. Ha ilyesmire vágyunk, egyszerűbb egy rendes Linuxot elővenni. Egyébként a legtöbb alapvető UNIX parancs elérhető a Vyatta shellből, csak nincs meg hozzá a tab-os autocomplete, így olyan, minta nem is létezne (a "help" paranccsal kérhető rövid összefoglaló a támogatott UNIX parancsokról).
  • Telepítéskor inkább az image alapú telepítést ("install-image" parancs) válasszuk, a régebbi módszernek ("install-system" parancs) csak akkor van előnye, ha módosítani szeretnénk a rendszer felépítésén, extra csomagokat akarunk használni, de ennyi erővel már telepíthetünk bármilyen Linuxot is, ehhez sem kell Vyatta.
  • CLI üzemmódok: operational mode ($ prompt), configuration mode (parancs: "configure", # prompt)
  • A konfiguráció hierarchikusan szervezett, node-okból és attribútumokból épül fel, a node-okat mindig kapcsos zárójellel {} határolt szövegrész követi, benne a node részleteivel, ami állhat újabb node-okból vagy attribútumokból. Pl:
  service {
     ssh {
         port 22
     }
 }
  • Konfiguráció lekérése operational módban: "show configuration", konfig módban: "show".
  • A beállítások tekergetése, módosítása (konfigurációs módban) mindig a "set" paranccsal kezdődik, utána felsoroljuk a node-okat amelyek mentén végül eljutunk a módosítani kívánt attribútumhoz (bizonyos esetekben elég csak a node-ot megadni: pl. "set service ssh"). Egy alap konfighoz, ami már lehetővé teszi a távoli adminisztrációt is SSH-n keresztül, a következő parancsokat kell kiadnunk:
set service ssh
set system host-name TESZT
set interfaces ethernet eth0 address 10.10.10.10/24
set system gateway-address 10.10.10.1
  • Konfiguráció törlése: ugyanúgy történik mint a a beállítás, ám "set" helyett "delete" a parancs eleje. Nemcsak attribútumokat, hanem teljes node-okat is törölhetünk egyben.
  • Az ilyen környezetben megszokott segítség (nyilak, tab, kérdőjel) itt is rendelkezésre áll, sőt a tab az általunk előzetesen már megadott értékekre, nevek, IP-címek, stb. is tudja az automatikus kiegészítést (sajnos nem minden node-on).
  • A módosított beállítások nem jutnak azonnal a parancs kiadása után érvényre. Konfigurálás közben bármikor megnézhetjük a konfigurációs fájl aktuális állapotát a "show" paranccsal. Azon sorok előtt, amelyeket frissen adtunk a konfigurációhoz és még nem részei az éppen futó beállításoknak egy "+" jel áll. Ugyanígy a törölt sorok előtt egy "-" jel áll.
  • A "commit" parancs konfigurációs módban aktualizálja a konfigurációs változásokat, és ténylegesen is beállítja a rendszert.
  • A "save" parancs menti a konfigurációt (hogy egy újraindítás után is meglegyen).
  • Konfigurációs módból való kilépés: "exit".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése