2013-11-15

BGPlay: mikor és mi történt a UPC hálózatával?

Biztos többen emlékeznek, hogy UPC hálózatával nemzetközi irányokban komoly problémák voltak november első két napjában. Nemrég bukkantam rá a BGPlay nevű Java utilra, amivel a BGP AS prefix hirdetéseket, path változásokat és visszavonásokat lehet a RouteViews projekt naplói alapján historikusan nyomon követni egy megadott prefixre. Általában nem szeretem a grafikus eszközöket, de ez tényleg klassz. Nézzük meg, hogy mi történt a UPC ASN6830-ból eredő 89.134.0.0/15 prefixszel a BGPlay-ben elérhető összes adatforrás szerint:


Felül az információs sávban látszik az időpont, az AS path változás, illetve annak a BGP peernek az IP-je, ahonnan az adott információ be lett gyűjtve. A grafikonon minden egyes AS path-t egy-egy vonal jelöl, ami áthalad az érintett AS-eken. A szaggatott vonalak azt jelzik, hogy az adott időintervallum alatt az adott AS path nem változott, míg színes, folyamatos vonalak a változásokat mutatják.


A HUP.hu fórum vonatkozó témájában azonban egy ennél is jobb eszközt linkeltek be. A RIPE májusban adott ki közleményt arról, hogy az eredeti BGPlay-t továbbfejlesztett formában elérhetővé teszi. A szervezet által működtetett BGPplay változat nagyobb adatforrásból dolgozik, a felület is tovább finomodott, így az előzőnél is látványosabb, ahogy a 34655-ös DoclerWeb AS eltéríti a 89.134.0.0/15 prefixet.

Előtte:


Utána:


1 megjegyzés: