2013-11-20

OSPF DR/BDR választás kierőszakolása RouterOS-en

Az OSPF designated router (DR) illetve backup DR (BDR) választás a broadcast/multicast képes interfészeken RouterOS alatt sem mindig úgy történik, ahogy az ember előre elképzeli, elég egy kis figyelmetlenség, az eszközök rossz sorrendben való konfigurálása, vagy egy kimaradt prioritás paraméter, és máris olyan eszközre kerülhet a DR funkció, ahol nem szeretnénk látni. A Cisco IOS-es megoldásokat, vagy éppen furcsaságokat több helyen el lehet olvasni, a Mikrotik RouterOS doksikban, fórumokon viszont nincs bő lére eresztve az ezzel kapcsolatos tudnivaló.

Mivel az OSPF interfészeken kézzel beállítható prioritás nem preemptív, és a routerek az éppen beállított prioritástól függetlenül elfogadják a már élő DR-t, alapvetően RouterOS alatt sincs más dolgunk, mint valahogy elérni, hogy az OSPF neigborship megszakadjon, és ezzel kierőszakoljuk a DR/BDR választást.

Talán a legegyszerűbb, és egyben a legrondább megoldás a megfelelő sorrendben újraindítgatni a Mikrotik eszközeinket. Egy modern RouterBoard, amin gigaherzes processzorok vannak, szó szerint másodpercek alatt újra tud bootolni. Nyilván ez nem minden környezetben kivitelezhető, ennél sokkal elegánsabb megoldás az, ami nagyjából a "clear ip ospf process" IOS parancsnak feleltethető meg (feltételezve, hogy csak egyetlen OSPF példányunk fut):

/routing ospf instance
/routing ospf instance> disable default; enable default

Amennyiben még ez is túlságosan destruktív parancs lenne, lehetséges az OSPF interfész reset (a fizikai interfész konfigurációjának piszkálása nélkül):

/routing ospf interface
print (az interfészek listájához)
disable 0; enable 0

Ugyanezek a dolgok hasonló útvonalon elérhetőek a grafikus felületen, WinBoxban is, azonban a kattintgatásoknál jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy amennyiben a management IP-hez is OSPF route-okon férünk hozzá, akkor esetleg megszakadhat az admin sessionünk mielőtt visszaengedélyezzük az adott interfészt. A legjobban persze akkor járunk, ha még az OSPF neighborship kialakulása előtt bevéssük a konfigba a prioritást (1-255), és a "jó" sorrendben konfiguráljuk az OSPF-et az eszközeinken :)

/routing ospf interface
add interface=ether2 priority=255 disabled=no

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése