2012-02-01

MikroTik wifi rulez: spektrum analízis CLI-ben

Minden WiFi eszközben helye lenne egy olyan tesztlehetőségnek, mint amilyet a MikroTik RouterOS-ben találtam. A szomorú valóság ezzel szemben az, hogy ilyesmi az Aruba cuccokon van, meg valami hasonló a Cisco AP-ken, de a legtöbb gyártó nem büszkélkedhet azzal, hogy a szabad felhasználású 2,4 Ghz-es illetve 5GHz-es tartományban spektrum analízist biztosítana.

Hogy mire jó ez? WiFi hibakeresésnél kiválóan használható az ugyanezekben a frekvenciatartományokban jelen lévő bármilyen fizikai jel kimutatására, aminek az egyéb WiFi eszközökön kívül lehet a forrása mikohullámú sütő, DECT telefon, autós riasztórendszer, rádiós kamerarendszer stb.

A MikroTik eszközökben - már amelyik támogatja ezt a lehetőséget, a RouterBoard 493-as történetesen ilyen - roppant egyszerű ennek a használata: interface wireless spectral-history wlan1:


Az itt látható rádiós környezetben például kiválóan megfigyelhető, hogy a 2437 MHz-es center frekvenciájú 6-os WiFi csatornára (2427-2447 MHz) nem érdemes jelet kitenni, sokkal jobbak a fizikai jel interferencia nélküli túlélésének esélyei az 1-es vagy a 11-es csatornán, igazán jól pedig a 13-as, vagy ha támogatják eszözeink, akkor 14-es csatornán érezné magát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése