2012-02-03

Link Layer Discovery protokollok használata (5.) - CDP MikroTiken és Vyattán

Tulajdonképpen egész könnyen meg lehet szokni a MikroTik szoftverplatformját, a RouterOS-t, valójában igazi MikroTik eszköz sem kell ahhoz, hogy kipróbálhassuk, ugyanis van belőle x86-osra fordított változat, így akár virtuális gépre is telepíthető. A legfrissebb, 5.12-es kiadás IPSec-kel, MPLS-sel, NetFlow v9 exporttal, SNMP v3-mal és még számtalan lehetőséggel együtt sem több ~20MB-nál, ami bizony igen kevés, bármilyen mércével mérve, így aztán ideális választásnak tűnik nagyobb virtuális infrastruktúrák hálózati igényeinek kielégítésére.

De nem is erről szólna ez a poszt, hanem a MikroTik és a Vyatta CDP-kompatibilitásáról. A jó hír az, hogy mindkettőn működik, valódi Cisco eszközökkel tesztelve is, szerintem a Mikrotik megoldása a jobb, ugyanis a RouterOS alatt nagyon egyértelműen lehet kezelni a CDP-be bevont interfészeket, míg a Vyattán csak globálisan lehet ki- és bekapcsolni a CDP támogatást, bár állítólag dolgoznak az interfészenkénti ki- és bekapcsoláson. Ugyanakkor a Vyatta ismeri a CDP v2-t is, míg a RouterOS kizárólag CDP v1-et tud. A parancsok részletes leírogatása helyett ezúttal néhány beszédes képernyőképet készítettem, a képekre kattintva nagyobb felbontású változat is elérhető.

A Cisco eszköz látja mindkét CDP-s versenyzőt, a platform információk, a szoftververzió, a kapcsolódó fizikai portok teljesen korrekt módon jelennek meg az IOS-ben:


A MikroTik-es virtuális gép szintén hibátlanul teszi a dolgát, a gyártónál alapértelmezésben minden interfészen aktív a CDP, kivéve a vezeték-nélküli interfészeket, és mintha tunnel interfészeken sem kapcsolná be alapból a CDP-t a RouterOS; a lényeg, hogy vegyük a CDP-t is számításba (elsősorban biztonsági szempontból), amikor MikroTiket teszünk be a hálózatba. A képernyőképen a szomszédok listázása után példa látható arra is, hogyan kapcsolható ki egy adott interfészen a CDP, illetve arra, hogyan listázható az interfészek aktuális CDP-s állapota.


A CDP alapból nem fut a Vyattán, külön be kell kapcsolni (configure > set service lldp legacy-protocols cdp > commit > save). Az IOS CDP kereteitől a rendszer egy kissé megilletődött, kétszer is betette a neighbor táblázatba a Cisco AP-t, egyszer CDP v1-es, egyszer pedig CDP v2-es eszközként, ezt a kis botlást, valamint a többihez képest rendkívüli szószátyárságot leszámítva azonban nagyjából itt is minden rendben van:


Ugyanebben a témában a korábbi írásaim a Nortel, a 3Com (új HP) majd a HP (ProCurve, régi HP) Layer 2-es discovery protokolljainak alapvető használatát mutatták be, illetve az IOS-es LLDP-t.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése